De kracht van diamant

Het gebruik van labgrown diamanten wordt steeds populairder. Begrijpelijk, want de optische en fysische eigenschappen zijn precies hetzelfde als die van natuurlijke diamanten. Ze zijn dus allebei even ‘echt’. Alleen de plaats waar ze ontstaan verschilt: onder de grond of in een laboratorium. Als juwelier en goudsmid volgen wij de ontwikkelingen op de voet en werken wij sinds kort met labgrown diamanten, naast natuurlijke diamanten. De keuze is aan de klant, vinden wij. In deze blog vertellen we meer over de kracht van diamant, natuurlijk én labgrown.

Diamant is de hardste steen op aarde en met recht een edelsteen. Bij iedere lichtinval een andere schittering en prachtig om te verwerken in sieraden die elegant, tijdloos en eigenlijk onverslijtbaar zijn. Niet voor niets wordt de diamant bezongen in vele popklassiekers. ‘Shine bright like a diamond’, ‘Diamonds are forever’ en ‘Diamonds are a girl’s best friend’, om er een paar te noemen. Diamanten spreken tot de verbeelding en voegen een gevoel van magie en weelde toe aan de drager ervan.

Natuurlijk versus ‘labgrown’

Met natuurlijke diamant zijn de meeste mensen wel bekend. Diamanten ontstaan onder druk onder het aardoppervlak. Iedere steen is uniek en heeft een bepaalde helderheid of kleur. De schittering ontstaat bij het slijpen, die wordt toegepast op de ruwe diamant. Het vinden en winnen van diamanten is echter wel arbeidsintensief.

Geen verschil in kwaliteit

Bij een labgrown diamant is 100% duidelijk waar de diamant vandaan komt. Ze worden in een lab ‘gekweekt’ met behulp van spitstechnologie die het natuurlijke groeiproces van een diamant nabootst. Het resultaat is een door de mens gemaakte diamant die chemisch, fysisch en optisch hetzelfde is als een diamant die onder het aardoppervlak is ontstaan. Als we de eigenschappen op een rijtje zetten, zijn er geen verschillen.

Natuurlijke diamantLabgrown diamant
FormuleC (koolstof)C (koolstof)
Hardheid1010
RI2.422.42
Soortelijk Gewicht3.523.52
KristalvormKubischKubisch

De keuze is aan de klant

De keuze is aan de klant, vinden wij daarom. De natuurlijke diamant heeft nog altijd de historie. Dat eeuwenoude, die nalatenschap van de pracht van de planeet, ontstaan uit het diepst der aarde. De labgrown is een uitkomst van het vernuft van de mens, de evolutie van kennis. Je kunt dus niet verkeerd kiezen qua kwaliteit. Waardeer je vooral de ontstaansgeschiedenis, dan is natuurlijke diamant dé keuze. Ga je voor technologisch vernuft en milieuvriendelijke productie, kies dan voor labgrown. De prijs kan ook een rol spelen bij de keuze, want labgrown diamanten zijn ongeveer 30-40% goedkoper dan natuurlijke diamant. Natuurlijke diamant is kostbaarder omdat deze moeilijk te vinden is in de natuur, waar een labgrown diamant door de mens zelf gemaakt wordt en daardoor sneller geproduceerd kan worden.

Waarom natuurlijke diamant?

  • Een natuurlijke diamant is miljoenen jaren oud en ontstaat diep onder het aardoppervlak.
  • Sommige natuurlijke diamanten bevatten natuurlijke insluitsels, wat de steen uniek maakt.
  • Natuurlijke diamanten zijn schaarser en dus kostbaarder.

Waarom labgrown diamant?

  • Een labgrown diamant is milieuvriendelijk en wordt gemaakt in laboratoria met een duurzaam CO2-keurmerk.
  • Een labgrown diamant heeft precies dezelfde eigenschappen als een natuurlijke diamant.
  • Een labgrown diamant is aantrekkelijker in prijs, waardoor je meer kunt stralen met een grotere steen.

Iedere diamant is uniek

Alle diamanten, natuurlijk en labgrown, worden beoordeeld op grond van 4 C’s. Bij grotere stenen vanaf 0.35 karaat ontvang je van ons een Diamantcertificaat, waarin op basis van de 4 C’s beschreven staat waarom jouw diamant uniek is.

  • Clarity of helderheid. De helderheid kent verschillende gradaties van loepzuiver tot piqué.
  • Color of kleur. Diamanten kunnen wit zijn, maar je hebt ook gele, blauwe en zwarte.
  • Cut of slijpvorm. Een diamant wordt zo geslepen dat hij zoveel mogelijk gewicht behoudt. De bekendste slijpwijze is die met 57 facetten. De naam van deze slijpwijze is ‘briljant’!
  • Carat of karaat. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram.

Nieuwsgierig geworden?

We laten je graag onze sieraden en ontwerpmogelijkheden met natuurlijke en labgrown diamant zien.

Kom langs

Nooit meer tips, voordeel en inspiratie missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je 6x per jaar trends, nieuws en exclusief voordeel in je mailbox.