Natuurlijk en Labgrown

Diamonds are forever

De alom bekende slogan uit 1948 geldt (vanzelfsprekend) ook vandaag.
Echter in de diepte-betekenis is er toch wat veranderd.

De mens heeft een technologische revolutie van formaat gemaakt.
Zichtbaar o.a. door de 3d-printrevolutie en nu doordat de mens in staat is de natuur dusdanig na te bootsen, dat er eenzelfde omgeving gecreëerd kan worden om diamant te kunnen laten ontstaan/groeien. Dit gebeurd al sinds 1952, eerst voor de industrie maar nu zover dat ze geschikt zijn voor de sieraden markt.

Diamant is de hardste stof op aarde en daarom “voor altijd”.
Doordat de mens nu de natuur een handje kan helpen, zijn diamanten – mits afkomstig uit die nagebootste natuur; een laboratorium – een stuk minder zeldzaam.

De natuurlijke variant komt in het formaat en kleur zoals deze door de natuur gegeven is, maar de lab-variant is in kleur en slijpvormen erg voorhanden en makkelijker verkrijgbaar.
Daardoor is er ook een aanzienlijk prijsverschil ten opzichte van de natuurlijke variant. Wel moeten deze laboratoria voldoen aan een CO 2 keurmerk.

De natuurlijke diamant heeft nog altijd de historie, dat eeuwenoude, die nalatenschap van de pracht van de planeet, ontstaan uit het diepst der aarde.

De Labgrown is een uitkomst van het vernuft van de mens, de evolutie van kennis.

Het verschil, dat is er. Qua manier van ontstaan, maar echte verschillen zijn niet noemenswaardig.

Enkel met zeer hightech instrumenten kan men het verschil van ontstaan duiden. Fysiek is er geen noemenswaardig onderscheid. De schittering van een diamant is dan ook geen product van de natuur, maar een berekende slijpvorm, toegepast op de ruwe basis.

Conclusie: het is de keus van de koper. Je kan in ieder geval niet verkeerd kiezen qua kwaliteit. Weet men de historie van het ontstaan te waarderen dan is natuurlijke diamant dé keuze.
Ambieer je technologisch vernuft zonder in te boeten op kwaliteit, kies dan voor labgrown.

Diamanten worden beoordeeld op grond van de 4 zogenaamde Engelse C’s:

Clarity of helderheid. De helderheid kent verschillende gradaties van loepzuiver tot piqué.

Color of kleur. Diamanten kunnen wit zijn, maar je hebt ook gele, blauwe en zwarte.

Cut of slijpvorm. Een diamant wordt zo geslepen dat hij zoveel mogelijk gewicht behoudt. De bekendste slijpwijze is die met 58 facetten. De naam van deze slijpwijze is briljant!

Carat of karaat. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram.

De diamant is de kostbaarste steen onder de edelstenen omdat deze een hardheid van 10 heeft. Andere stenen zoals saffier, smaragd, of de robijn hebben een hardheid die lager is. Dat is natuurlijk nog steeds hard – daar zijn het edelstenen voor -, maar ze kunnen zich niet meten met de diamant. Als klant beslis je zelf of je een natuurlijk diamant of een duurzame lab-grown diamant wil. En wat je keuze ook is, wij zorgen dat jouw steen prachtig gezet wordt.