Lab-grown diamanten

Duurzame diamanten

Naast de natuurlijke diamant die diep in de aarde wordt gemijnd en geslepen wordt tot de perfecte steen verwerkt Juwelier | Goudsmid Ooms in zijn eigen creaties ook duurzame diamanten. Bij de duurzame diamant is elke zweem van uitbuiting of kinderarbeid bij voorbaat uitgesloten. Ze dragen dus bij aan het eerlijker maken van de wereldwijde diamantwinning en -handel.

Maar wat is een duurzame diamant precies? Je hebt ‘gewone’ diamanten die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en diamanten die uit mijnen worden gewonnen. Tegenwoordig heb je ook zgn. lab-grown diamanten. Die worden door een exclusief en ingewikkeld proces vervaardigd.

De eigenschappen van natuurdiamanten en lab-grown diamanten zijn precies hetzelfde. Soms denken klanten dat diamanten en briljanten twee verschillende soorten edelstenen zijn. De gedachte kan makkelijk postvatten dat duurzame diamanten eigenlijk nepdiamanten zijn een soort briljanten.

Er zijn hier twee misverstanden in het spel. Een briljant is geen steen, maar een slijpvorm. Een diamant kan bijvoorbeeld als een briljant geslepen zijn maar ook andere slijpvormen zijn mogelijk. Het tweede misverstand is dat duurzame diamanten geen echte diamanten zouden zijn. Dat is incorrect. Zowel de natuurlijke als de duurzame diamant is een echte diamant.

Diamanten worden beoordeeld op grond van de 4 zogenaamde Engelse C’s:

Clarity of helderheid. De helderheid kent verschillende gradaties van loepzuiver tot piqué.

Color of kleur. Diamanten kunnen wit zijn, maar je hebt ook gele, blauwe en zwarte.

Cut of slijpvorm. Een diamant wordt zo geslepen dat hij zoveel mogelijk gewicht behoudt. De bekendste slijpwijze is die met 58 facetten. De naam van deze slijpwijze is briljant!

Carat of karaat. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram.

De diamant is de kostbaarste steen onder de edelstenen omdat deze een hardheid van 10 heeft. Andere stenen zoals saffier, smaragd, of de robijn hebben een hardheid die lager is. Dat is natuurlijk nog steeds hard – daar zijn het edelstenen voor -, maar ze kunnen zich niet meten met de diamant. Als klant beslis je zelf of je een natuurlijk diamant of een duurzame lab-grown diamant wil. En wat je keuze ook is, wij zorgen dat jouw steen prachtig gezet wordt.